Steeds meer huishoudens nemen maatregelen om het veranderende klimaat op de wereld tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een verbetering van de isolatie in huis, een overstap van enkel- naar dubbelglas, enzovoorts. Naast het verlagen van het energieverbruik, kun je er ook voor kiezen om zelf energie op te wekken! Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over het gebruik van zonnepanelen? Zonnepanelen aanschaffen is in de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker geworden. Zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper geworden, ook bieden ze je een steeds hoger rendement. Op termijn kun je hier dus veel geld mee besparen, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu. Een win-win situatie!

In dit artikel geven we je verschillende tips om duurzamer te leven. Sommige tips zijn relatief eenvoudig te implementeren in je manier van leven, terwijl andere veranderingen een behoorlijke investering vergen. Op welke manier verbeter je je leven?

Tip 1: maak gebruik van zonnepanelen

De belangrijkste tip om duurzamer te leven hebben we inmiddels vrij breed uitgelicht: het gebruik van zonnepanelen op je dak. Met zonnepanelen zet je de zonne-energie van buiten om naar elektrische energie voor binnen. Ook kunnen de zonnepanelen gebruikt worden voor het verwarmen van water binnen je woning. Zo neemt je energieverbruik af, waardoor er minder grijze energie opgewekt hoeft te worden door energiemaatschappijen. Op die manier draag je bij aan een duurzame wereld!

Houd er bij de aanschaf van zonnepanelen rekening mee, dat zonnepanelen in verschillende modellen worden aangeboden. Het is niet per definitie het meest voordelig om voor de zonnepanelen met het hoogste rendement te kiezen. Laat je hier vooraf over adviseren.

Tip 2: verbeter de isolatiewaarde van je woning

Naast een duurzame manier voor de energieaanvoer naar je woning, is het minstens zo belangrijk om de opgewekte warmte in huis te houden. De warmte is geneigd om je woning via kieren, gaten en je dak te verlaten. Des te meer warmte je woning kan verlaten, des te meer energie verbruik je logischerwijs ook op jaarbasis. Reden genoeg om de isolatie van je woning te verbeteren, zodat er meer warmte in je woning blijft. Veranderingen die je door zou kunnen voeren zijn onder meer: het vervangen van enkel- voor dubbelglas, het aanbrengen van een extra laag isolatiemateriaal, het vervangen van je dakbedekking, enzovoorts.

Wist je dat een hogere isolatiewaarde van je woning niet alleen bijdraagt aan een lager energieverbruik? Ook neemt de waarde van je woning toe, omdat steeds meer woningkopers waarde hechten aan de isolatie van een huis! Zo verdien je de investering in je isolatie op termijn terug.

Tip 3: doe een warme trui aan!

De meest eenvoudige manier om duurzamer te leven is het gebruik van warmere kleding. Door een warme trui aan te doen kan de thermostaat een paar graden lager blijven staan, waardoor er minder warmte hoeft te worden opgewekt. Zo neemt ook het energieverbruik van je gezin af, waardoor je bijdraagt aan een duurzamere wereld. Vaak is dit maar een tijdelijke oplossing, omdat mensen al snel geneigd zijn om de thermostaat weer op de oude temperatuur te zetten. Je kunt er echter ook voor kiezen om de thermostaat een aantal dagen in de herfst uit te laten staan.

Meer weten over een duurzaam leven? Op internet vind je nog veel meer tips om je leven en woning duurzamer te maken.