Steden creëren innovaties die gericht zijn op het versterken van de stad zelf. De ‘slimme stad’ is een idee voor vernieuwing: een betere, rationelere wereld door te handelen op basis van betere informatie.


De nieuwe stad Songdo in Korea geldt als het grootste experiment in stedelijke informatisering. Informatietechnologie wordt in deze stad volledig geïntegreerd in het ontwerp om zo een stad te creëren die slimmer is doordat continu informatie wordt verzameld en verwerkt.

Songdo wordt gepresenteerd als dé moderne stad. De informatieverzameling vindt niet alleen plaats via menselijke metingen, maar ook door een omgeving te creëren waarin alles en iedereen continu informatie creëert en verwerkt. We spreken dan over The Internet of Things. Bussen, treinen, auto’s, wasmachines, stoplichten, straatlantaarns zijn ‘slim’: ze genereren en gebruiken informatie. De stedelijke omgeving wordt daarmee een intelligente omgeving die menselijke activiteiten reguleert en ook op menselijke activiteiten reageert.

De geavanceerde informatietechnologie is voor de bewoners onzichtbaar, maar is volledig ingebouwd in de infrastructuur. Bezetting van parkeerplaatsen, gebruik van energie van gebouwen, actuele bewegingen van bussen, gedrag van kinderen en volwassenen rondom speeltuinen en ga zo maar door worden gemeten. Al deze metingen waarborgen dat verkeersmanagement, energiebeheer en veiligheidsmanagement kunnen plaatsvinden op basis van real time data. Een groen milieu, veiligheid en bereikbaarheid worden verzekerd doordat sturing op basis van volledige informatie mogelijk is. De belofte van deze utopische stad is een comfortabel en prettig leefklimaat voor de burgers.

Bron: Bestuur in de datapolis:slimme stad, blije burger?