Elektrische auto’s en vooral hun accu’s hebben ook voordelen voor beheerders van het elektriciteitsnet. Het ‘Smart Grid in Balans’ platform gaat namelijk onderzoeken of deze accu’s kunnen worden gebruikt bij het wisselende aanbod van duurzame energie. Zon en wind zijn niet altijd beschikbaar, waardoor er pieken en dalen ontstaan in het aanbod. Door de voertuigen gecontroleerd te laten opladen, vangen ze die pieken en dalen op. Als een soort mobiele batterijen zorgen elektrische auto’s er dan voor dat duurzame energie grootschalig kan worden ingezet.

w_Fastned3w_Fastned4-720x540kopieHet platform is dit voorjaar opgericht en staat open voor alle netbeheerders, energiemaatschappijen, laadinfra-providers, EV’s en intelligente laadstations. Onderdeel van ‘Smart Grid in Balans’ is een app voor berijders. Hiermee kunnen zij precies zien met welke (duurzame) energiebron hun auto wordt opgeladen.

In de nabije toekomst kunnen eigenaren ook in onderhandeling om de stroom in hun auto-accu te koop aan te bieden; een extra financieel voordeel op dagen dat je de auto toch niet gebruikt.