Makkelijker een parkeerplaats vinden, een korting binnenhalen, meer info over bezienswaardigheden: het leven in onze steden wordt steeds makkelijker dankzij slimme applicaties en een goed netwerk van wifi. En omdat bijna iedereen in het bezit is van een smartphone is alles in een handomdraai te raadplegen. Enkele voorbeelden laten zien hoe snel zo’n Smart City dichterbij komt.

In een slimme stad kom je allereerst veel makkelijker binnen. Denk daarbij aan het regelen van de verkeerslichten of de bewegwijzering naar parkeerplaatsen waar nog ruimte is. Maar dat kan nog vele malen slimmer, vertelt Carlo van de Weijer, hoofd van de afdeling Smart Mobility aan de Technische Universiteit Eindhoven.
“Op dit moment besteden veel steden geld aan geleidingsborden om bezoekers naar parkeerplaatsen rondom de binnenstad te begeleiden. Nergens voor nodig, want bestuurders gebruiken navigatiesystemen. Dáár moet de informatie aan doorgegeven worden. Hetzelfde geldt voor de verkeerslichten, zodat je makkelijker door de stad kunt rijden,” aldus Van de Weijer.

Beacons

Eenmaal in de stad wil je als bezoeker informatie ontvangen bijvoorbeeld over restaurants, maar ook van winkels of musea. Dat kan via zogeheten iBeacons: kleine zendertjes, die gericht informatie naar mobiele telefoons kunnen sturen als je in de buurt bent. In een museum kunnen iBeacons meer informatie sturen over een kunstwerk waar je naar kijkt. Op een muziekfestival kunnen iBeacons de weg wijzen naar het juiste podium of vermelden wanneer het bier extra goedkoop is.

Het Friese Sneek is de eerste stad in Europa met een volledige iBeacon-dekking. De stad maakt gebruik van het platform Lightcurb van het Nederlandse bedrijf Snakeware. Na Friesland volgt de rest van Nederland, zo verwacht Ate van der Meer van Snakeware. “Eind dit jaar verwachten we al tienduizend aanbieders te hebben die informatie via de app verspreiden. Wij zien beacons echt als de volgende stap in mobiele marketing”, zegt Van der Meer.

Lange afstand

Nog een stap verder is het zogeheten LoRa-netwerk, dat staat voor Long Range, dat KPN dit jaar in Nederland uitrolt. Via LoRa kunnen bijvoorbeeld sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand naar het internet verzenden of kunnen apparaten vanaf het internet opdrachten krijgen. Zo geven sensoren in afvalbakken draadloos een seintje wanneer die vol zijn, maar ook lantaarnpalen met led-verlichting kunnen op deze wijze op afstand in- en uitgeschakeld worden. Dit najaar wordt het in Rotterdam en Den Haag voor het eerst toegepast.