Op het gebied van slimme verlichting zijn de afgelopen tijd grote stappen gezet. Digitale innovaties en LED- technologie openen een wereld aan mogelijkheden. Slimme verlichtingsystemen zijn efficiënt, duurzaam en voordelig. Je ziet steeds meer toepassingen; in en rond de woning, bij bedrijven en in de openbare ruimte.

Thuis: Philips Hue

Dat Philips een voorloper is in de ontwikkeling van slimme thuisverlichting zal niemand verbazen. Met de Hue-serie doen ze hun naam eer aan. Dit verlichtingssysteem is even eenvoudig als ingenieus. Draadloos en op afstand, kun je met de Hue- app op je smartphone of tablet alle verlichting in en om het huis bedienen. Dit omvat allerlei geavanceerde functies. De slimme Hue-lampen kun je bijvoorbeeld zo instellen dat ze hun licht automatisch aanpassen aan de tijd van de dag, de weersomstandigheden of de seizoenen. Met eindeloos veel kleurschakeringen en effecten kun je elke gewenste atmosfeer creëren, voor alle gemoedstoestanden en gelegenheden. Je kunt Hue-lampen ook gebruiken als notificatiesysteem, door ze te verbinden met je email of Whatsapp of door ze een seintje te laten geven wanneer de kinderen naar bed moeten. Licht kan met Hue worden gebruikt als ‘natuurlijke’ wekker en zelfs als middel tegen inbraak.

Kantoor: Deloitte

Met de nieuwe mogelijkheden die smart lighting biedt komt ook een herwaardering van wat verlichting kan doen voor het welzijn en de productiviteit. Thuis, maar ook op het werk. We hebben daglicht nodig, maar een groot deel van ons leven brengen we binnen door. Led en digitale technologie maken het mogelijk om de natuurlijke daglichtcyclus naar binnen te halen. Zo kan verlichting worden afgestemd op het biologische ritme en wordt een optimale werkomgeving gecreëerd, waarin werknemers langer energiek en dus productief blijven. Het hoofdkantoor van Deloitte in Amsterdam, ‘The Edge’, is zo’n slim verlicht gebouw. Het LED-verlichtingssysteem in dit gebouw, maakt het voor werknemers mogelijk om de verlichting van hun werkplek af te stemmen op de eigen voorkeuren en behoeften. Daarnaast registreren sensoren in deze lampen gegevens over bijvoorbeeld de daglichtinval, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Via het digitale netwerk worden deze gegevens vervolgens doorgegeven aan andere gebouwsystemen, zoals de ventilatie, de verwarming en de zonnepanelen, zodat optimale omstandigheden kunnen worden gehandhaafd.

“Het HUE-systeem is even eenvoudig als ingenieus”

Publieke ruimte: Erasmusbrug

Slimme verlichting is een cruciaal deel van de algehele verslimming van de stad. Toepassingen worden steeds meer geïntegreerd in de stedelijke infrastructuur en dit levert voordeel op voor de veiligheid, het milieu en de leefbaarheid. Overheden en bedrijven werken intensief samen en er komen talloze projecten van de grond. Van slimme lantaarnpalen in Scheveningen tot connected LED straatverlichting in Eindhoven, van slimme verkeerssignalering bij snelwegen, tot slimme oplossingen voor lichtvervuiling. Een van de meer prestigieuze projecten is de Erasmusbrug in Rotterdam. In 2016 kreeg dit bouwwerk een nieuw verlichtingssysteem aangemeten. De oude lampen werden vervangen door met sensoren uitgeruste digitale LED lampen, die reageren op veranderende omstandigheden. Het licht kan aanpassen aan bijvoorbeeld de weersomstandigheden of de verkeerssituatie. Met het in gebruik nemen van dit systeem is het energieverbruik bovendien met maar liefst 70 procent gedaald.