Natuurproducten worden steeds meer gebruikt in de bouw omdat ze een bewezen effect hebben op de luchtkwaliteit van de woonruimte. Het isoleren van ruimtes onder het huis met schelpen creëert zelfs zo’n droog en zuiver klimaat dat mensen met luchtwegproblemen aanzienlijk minder last hebben van hun aandoening.

In veel steden heeft een groot deel van de woningen last van vochtige kelders en kruipruimten. Dit komt door hoge waterstanden, waardoor vocht optrekt en vloeren en muren koud en vochtig worden. “In zo’n omgeving gedijen huismijt en schimmels goed”, aldus Heleen Dingemanse van Isoschelp. “Daarbij is vocht de grootste vijand van ieder gebouw, omdat het de levensduur verkort. Schelpen kunnen in bijna elke ruimte worden toegepast, dus ook onder kantoorpanden en andere gebouwen die niet permanent bewoond zijn”

Omdat de basis van een gezond en energiezuinig wonen nu eenmaal een goede isolatie van de kruipruimte is, ontwikkelde het bedrijf Isoschelp uit Yerseke een natuurlijke oplossing. “Wij storten in de onderliggende ruimte een laag van minimaal 25cm schelpen. Deze komen uit de Noordzee, maar ook uit de Oosterschelde, Westerschelde en Waddenzee. De kruipruimte wordt warmer en droger en daardoor ook de woning erboven. Dit leidt tot minder stookkosten, meer comfort en een beter binnenklimaat. Voor iedereen, maar zeker voor mensen die gevoelig zijn voor luchtvochtigheidsverschillen zoals astma- of reumapatiënten, is dit een échte verademing.”
www.isoschelp.nl


1011_banner