De lucht in het centrum van Arnhem wordt schoner door een uniek systeem dat fijnstofdeeltjes uit de lucht opvangt. De innovatieve fijnstofvangers hangen aan lantaarnpalen op drukke verkeerspunten.

Fijnstof: je ziet het niet, ruikt het niet en proeft het niet. Maar het is altijd – in meer of mindere mate – aanwezig in de lucht die wij inademen. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die, bij inademing door mens of dier, schadelijk is voor de gezondheid. Het bestaat uit zwevende deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. In lucht die vervuild is door het verkeer zit fijnstof. Dit kan astma veroorzaken en bestaande astmaklachten verergeren.

De bewoners van de wijk Coehoorn in Arnhem waren al jaren bezorgd over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving. De wijk ligt tussen twee drukke wegen met veel uitstoot en smog tot gevolg. De lantaarnpalen voorzien van de fijnstofvanger Pamares trekken met statische energie fijnstofdeeltjes aan. Dit zorgt voor schonere lucht. Bij de lichtmasten in Arnhem werkt dit statische veld tot 1000 m³ rond de mast.