Doordat mensen steeds langer en vaker op de computer aan het werk zijn komt het steeds vaker voor dat mensen met rugklachten kampen. Er wordt tijdens het werken vaak vergeten om de juiste houding aan te nemen. Een juiste houding aannemen is voor zowel jezelf als voor je werkgever iets dat niet onderschat mag worden. In dit artikel zullen we het een en ander met je bespreken over ergonomie

Ergonomisch werken

Doordat tegenwoordig bijna alles via de computer gaat, zitten mensen veel langer in dezelfde houding. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat mensen lichamelijke klachten ondervinden. Maar wat is ergonomie nou eigenlijk? Ergonomie is het op je juist manier gebruiken en afstellen van hulpmiddelen die helpen om in de juiste positie te werken. Denk bijvoorbeeld aan een muis die goed in de hand valt, een bureau die verstelbaar is of een bureaustoel die ervoor zorgt dat je rug in de juiste positie staat. Ergonomie is steeds meer in opkomst en er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. We weten natuurlijk allemaal dat een rechte rug goed is voor het lichaam, maar hoe stimuleren we de mens zo dat er ook echt in deze houding gezeten wordt.

Iets wat ook vaak wordt vergeten, is dat een schone en opgeruimde werkplek ook al onder ergonomie valt. Ergonomie is niet enkel en alleen een juiste houding aannemen, het is ook veilig en verantwoord werken. Een rommelige werkplek vergroot tenslotte de kans op een ongeval op de werkvloer. Een werknemer moet zeker weten dat hij of zij het werk goed, verantwoord en veilig kan uitvoeren.

Wetten en regels

Werkgevers hebben zich ook te houden aan verschillende wetten en regels op het gebied van ergonomisch werken. Doordat er steeds meer lichamelijke klachten opkwamen bij werknemers heeft de overheid besloten dat ergonomie geen vrijblijvend iets meer is. In de Arbowet staan meerdere eisen waar een bedrijf zich aan heeft te houden. Mocht het bedrijf hier niet aan (kunnen) voldoen dan kunnen er vorsen boetes uit worden gedeeld of erger. De arbodienst gaat dagelijks bedrijven langs om te checken of hier verantwoord gewerkt wordt.

Tips ergonomisch werken

Veel werknemers weten zelf ook niet precies wat zij eraan kunnen doen om verantwoord ergonomisch aan het werk te zijn. Vandaar dat wij hier wat tips met je zullen delen.

  • Het is verstandig om regelmatig pauze te nemen. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Na even je gedachte op iets anders te hebben ben je vaak weer een beetje opgeladen voor wat er komen gaat
  • Doe af en toe korte oefeningen om je schouders los te krijgen. Door het lang in dezelfde houding zitting komt er veel spanning op je schouders en nek te zitten. Door zo nu en dan korte oefeningen te doen ontlast je deze spieren en voel je je weer als ‘nieuw’
  • Deze klinkt misschien als vanzelfsprekend, vinden wij het zeker de moeite waard om dit te noemen. Let op een juiste lichaamshouding. Waarschijnlijk weet iedereen dit wel, maar toch gebeurd het te weinig. Door er bewust mee bezig te zijn zal je zien dat je steeds vaker uit jezelf in de juiste houding gaat zitten.
  • Zorg dat alles op de juiste hoogte is ingesteld. Stel jouw werkplek zo in dat het perfect voor je lichaam is. Als je werkt op een flexplek zorg dan dat je elke dag even checkt of alles goed staat.