Het is een algemene trend: gebruik wint het steeds vaker van bezit. Waarom zelf boeken en cd’s in de kast hebben als je die ook gemakkelijk met elkaar kunt delen via bijvoorbeeld je smartphone of tablet? Dit geldt niet alleen voor muziek en boeken, maar ook steeds meer voor mobiliteit.

BMW i3 als deelauto

In dit kader presenteren BMW en Alphabet, tijdens de Vakbeurs Ecomobiel op 6 en 7 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, AlphaCity. Het is een totaalconcept voor het delen van auto’s, in dit geval de 100 % elektrische BMW i3. De nadruk ligt in eerste instantie op zakelijk gebruik, maar nodigt juist ook uit tot privégebruik. Waarom zouden werknemers een bedrijfsauto in het weekend bijvoorbeeld ook niet privé kunnen gebruiken? Over duurzaam gesproken.

Trends en innovaties

Ecomobiel is het jaarlijkse ijkpunt als het gaat om de laatste trends, innovaties en ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit en richt zich daarbij op de zakelijke markt. Hoe richt je een wagenpark zo efficiënt en duurzaam mogelijk in? Wat is de laatste stand van zaken als het gaat om laadpunten? Uiteraard kunnen de nieuwste modellen ‘groene’ – denk naast elektrisch rijden ook aan rijden op gas of waterstof – auto’s getest worden. Dit jaar wordt Ecomobiel tegelijkertijd georganiseerd met de vakbeurs Energie, wat zorgt voor een mooie kruisbestuiving wat bezoekers en deelnemers betreft.

Expertise EMOSS

Aan expertise en ervaring geen gebrek op Ecomobiel. Zo is Kennisplatform Laadinfrastructuur aanwezig, hét centrale aanspreekpunt voor innovatie van publieke laadinfrastructuur. Onder de deelnemers het Oosterhoutse EMOSS, met ruim tien jaar ervaring in het leveren van elektrische bussen en vrachtwagens met recht een kenner te noemen. Zijn deze vrachtwagens inderdaad een volwaardig alternatief als het aankomt op stedelijke distributie? Acht transporteurs, waaronder Heineken, gingen de afgelopen anderhalf jaar de uitdaging aan en lieten EMOSS acht emmissievrije vrachtwagens, ook wel Hytrucks genoemd, bouwen. Uiteraard waren er de nodige kinderziektes, maar de algemene conclusie is dat deze vorm van duurzame mobiliteit inderdaad de toekomst heeft. Meer weten? Kijk op Ecomobiel.nl en Energievakbeurs.nl