Steden experimenteren met de inzet van technologie bij het behouden en verbeteren van de leefbaarheid. Almere doet dat met intelligente straatverlichting en in Eindhoven komen daar nog eens slimme sensoren en een heleboel data bij; alles om de sfeer te verbeteren.

De Eindhovense straat Stratumseind werd de laatste jaren gezien als het afvoerputje van de Brabantse stad. Propvol met brallend uitgaanspubliek op stapavonden, maar uitgestorven tijdens de rest van de week. De straat kwam in een negatieve spiraal. De horeca kon er zich niet handhaven, er kwam leegstand en verloedering. De gemeente kwam met een onorthodoxe oplossing: sensoren.
Het project heet Living Lab en de monitoring van alles wat zich op straat afspeelt vindt plaats vanuit een kantoor boven een van de cafés. De straat werd volgehangen met sensoren die van alles meten, en die informatie realtime doorgeven aan het ‘zenuwcentrum’. Door slimme koppelingen te maken tussen de verkregen data wordt uitgezocht welke omstandigheden ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen in de straat. De sensoren meten het weer, dus temperatuur en regen en licht.

Ook zien intelligente camera’s hoeveel mensen er de straat in- en uitlopen. 3D-geluidssensors meten niet alleen het geluidsniveau maar ook waar het geluid vandaan komt. Door het verzamelen van Bluetooth-gegevens en Mac-adressen kan ook de drukte op specifieke plekken gemeten worden. Maar dat is nog niet alles: ook agressiecijfers van de politie, consumptiecijfers van de brouwers, informatie van de vuilnisophaaldiensten en parkeergarages worden in het model meegenomen.

In heeft ook elektronicaconcern Philips een positie verworven, met de levering van 28 slimme lantaarnpalen; palen met led-verlichting die alle kleuren van de regenboog kunnen uitstralen en alle individueel regelbaar zijn. Door het spelen met kleur en intensiteit moet het uitgaanspubliek zich beter gaan gedragen, zo is de gedachte.

Dat Philips betrokken is bij een stad als Eindhoven mag geen verbazing wekken. Maar het bedrijf wordt op veel meer plekken ingeschakeld om met verlichtingsplannen de sfeer in steden te verbeteren. Zo ook in Almere. Daar installeerde het bedrijf, samen met installatiebedrijf Imtech, op onder meer de Grote Markt, het World Trade Center en het Stadshart verlichting die meer is dan een setje straatlantaarns, zo laat een woordvoerder van Philips weten. Ze somt op: “Wanneer de verlichting niet functioneert is dat direct zichtbaar voor de gemeente en zal het hersteld worden. De lichtintensiteit worden afgestemd op het gebruik van de openbare ruimte waardoor een passende sfeer – aantrekkelijk en comfortabel – kan worden gerealiseerd. In geval van incidenten kan het lichtniveau naar honderd procent worden gebracht en ook kan het lichtniveau worden afgestemd op een niveau waarbij mensen zich ook ’s avonds ‘veilig’ voelen.”

Welke gedachte gaat er nou eigenlijk schuil achter al die slimmigheid? Dat ligt eenvoudig. “We zien de openbare ruimte als onze huiskamer”, zo verklaart de gemeente Almere. “Thuis hebben we controle over het lichtknopje en dat willen we ook op straat. Dat heeft niet alleen te maken met de behoefte aan veiligheid, maar ook met het creëren van de juiste sfeer.”