Welke slimme initiatieven en innovaties zijn er om stadsverkeer (duurzamer) te organiseren? Zes inspirerende ontwikkelingen uitgelicht.

Weesfietsen opsporen met sensor in fietsenrek

Hi_Fotolia_101718169_Subscription_Monthly_MEen beetje zielig klinkt het wel, weesfiets. Deze fietsen staan vaak al maanden, zo niet jaren in een stalling of zijn random ergens neergezet. Terwijl gemeenten inwoners aansporen vooral de fiets te pakken in de binnenstad, ontbreekt het nogal eens aan een parkeerplek. Met name in de studentensteden is het een probleem, denk aan overvolle fietsenstallingen bij stations. Oud-politicus Gerd Leers heeft, samen met twee compagnons, een bedrijf opgezet dat een oplossing bedacht voor dit vraagstuk. Zij ontwikkelden, samen met de technische Hogeschool Rheinisch-Westfälische in het Duitse Aken, een fietsenstandaard die precies kan meten hoelang een fiets staat geparkeerd. ‘In Nederland staan honderdduizenden fietsen met een lekke band, of kapot frame maandenlang in een stalling. Door het woud aan fietsen is niet meer te overzien welke eigenlijk weggehaald kunnen worden,’ licht Leers toe. ‘Nu is het vaak zo dat er een toezichthouder komt om te monitoren welke fietsen weggehaald kunnen worden, dan komt er een wagen om alles op te halen en naar een fietsdepot te brengen. Het kost gemeenten handenvol geld.’ Volgens Leers biedt de nieuwe fietsenstandaard met ingebouwde sensor een goedkoper alternatief. ‘We kunnen meten hoelang een fiets er staat en wanneer er wordt gewisseld. Via een app kunnen gebruikers ook precies zien waar vrije parkeerplekken zijn en gemeenten kunnen weesfietsen structureel weghalen. De verzamelde datahistorie biedt tevens mogelijkheden om beleid op te maken.’ Naar alle waarschijnlijkheid komt er binnenkort in Maastricht een pilot om deze fietsenstandaard te testen. In Amsterdam loopt al een pilot met een soortgelijke sensor.

Hulpverleners sneller ter plaatse door wiskundige modellen

©Rijkswaterstaat

©Rijkswaterstaat

Van verschillende kanten waren partijen het erover eens: verkeersproblemen kunnen we het beste het hoofd bieden door samen te werken. Daartoe ontstond drie jaar geleden het consortium ‘De Digitale Wegbeheerder’. Dat lanceerde software voor realtime informatie-uitwisseling bij pech en ongevallen. Een van de partijen die hieraan meewerkt is TrafficLink, een bedrijf gespecialiseerd in mobiliteitsoplossingen en verkeersmanagement. In samenwerking met de gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City en het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) onderzoeken zij hoe hulpverleners zo snel mogelijk op de plaats van bestemming kunnen komen. ‘Het doel is snellere hulpverlening en minder files door incidenten’, vertelt Maarten de Haas, teamleider marketing van TrafficLink. ‘Het CWI integreert wiskundige modellen die ongevallen voorspellen op basis van weer- en verkeersdata. Die voorspellingen gebruiken wij om automobilisten via navigatie of apps te waarschuwen bij het naderen van gevaar. Hulpverleners gaan daardoor met gedetailleerde ongevalsinformatie – over verkeersdrukte en rijstroken die open of gesloten zijn – goed voorbereid op weg.’

 

Hi_Sallcon1Stadsdistributie met elektrische auto’s

De binnenstad van Deventer werd tijdens de vaste uren dat vrachtauto’s mogen laden en lossen, overspoeld door vrachtverkeer. Het zorgde voor verkeersopstoppingen en onveilige situaties. Dat kon anders, vond de gemeente. Samen met Sallcon, een sociale onderneming die duurzaam opereert, kwamen ze met een plan om goederen met elektrische auto’s bij winkeliers af te leveren. ‘Wij zijn ongeveer vier jaar geleden begonnen om de binnenstad op een maatschappelijk verantwoorde manier te kunnen bevoorraden’, vertelt John Mulder, hoofd magazijn en commercieel medewerker van Sallcon. ‘Leveranciers leveren bij een regionale expediteur net buiten de stad hun zendingen af die bestemd zijn voor de winkeliers in de binnenstad. Vervolgens regelen wij het transport – met één of soms twee elektrische auto’s – naar de betreffende winkels. Betrokken partijen zijn blij met deze oplossing,’ zegt Mulder. ‘Voorheen reden er wel tien tot vijftien (vracht)auto’s in de stad, nu is dat maar één elektrische.’ Het werk van Sallcon is inmiddels uitgebreid. ‘Sinds kort verzorgen we ook het afhalen van glas en papier bij bedrijven, zodat er geen vuilniswagens de stad in hoeven.’

Parkeren zonder duizend keer te keren

Hi_Mobypark2Je bent aangekomen in een drukke binnenstad om vervolgens eindeloos rondjes te rijden op zoek naar een parkeerplek. Voor de meeste automobilisten een herkenbaar scenario. De Frans-Nederlandse startup Mobypark bedacht er iets op. Het bedrijf ontwikkelde in 2014 een website en app waarmee automobilisten vooraf niet benutte parkeerplaatsen van bedrijven, hotels en particulieren kunnen reserveren. Door het aanbieden van vrije parkeerplekken op verschillende locaties in Europa – van steden tot luchthavens – probeert Mobypark de parkeerschaarste in stedelijke gebieden tegen te gaan. Het jonge bedrijf draagt hiermee bij aan het reduceren van het aantal kilometers zoekverkeer en dus uitlaatgassen. Overigens is deze aanpak niet onopgemerkt gebleven, begin vorig jaar won Mobypark de Automotive Innovation Award 2015. De vakjury noemde de methode ‘een echte voortrekker binnen de Nederlandse mobiliteitssector’. Overigens werkt het bedrijf sinds kort samen met de ANWB, die het extra parkeeraanbod ook online beschikbaar maakt.

 

Hi_160321EF_MG_4183Rotterdamse milieuzones

De gemeente Rotterdam gaat de barricaden op voor een gezondere lucht in de stad. Want wat blijkt, de luchtkwaliteit is er lager dan in de rest van Nederland. In sommige stadsdelen wordt de Europese norm voor luchtkwaliteit zelfs overschreden. Een belangrijke boosdoener: uitlaatgassen van auto’s. De gemeente heeft als doel de roetuitstoot van verkeer met 40 procent te verminderen in 2018. Om dat te bewerkstelligen heeft zij vanaf januari 2016 de milieu-zone van de stad uitgebreid. In sommige stadsdelen mogen oude en bepaalde types (vracht)auto’s niet meer rijden. Nederland kent in 13 steden zo’n milieuzone. De Rotterdamse milieuzone omvat grofweg het centrum en het noorden van de stad, waar dagelijks 500.000 (vracht)auto’s in- en uitrijden. Camera’s en kentekenscanpalen registreren het voorbijkomende verkeer. Mag je de zone niet in en je doet het toch? Dan incasseerje een boete van 90 euro. Naast de milieuzones ontplooit de gemeente verschillende andere initiatieven om de lucht schoner te krijgen. Zo is er een Sloopregeling voor Rotterdammers: laten ze hun oude, vervuilende auto slopen, dan krijgen ze geld terug. Meer dan vierduizend Rotterdammers hebben hier al gebruik van gemaakt.

Tekst: Hedy Jak

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail